Potrzebujemy:

  • 1 kg wołowiny (najlepiej z karku lub wymion)
  • 1,5 kg wieprzowiny (łopatka)
  • 2 łyżki smalcu
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 370 ml liczi
  • Sól
  • Czarny mielony pieprz
  • Zmielony czerwony pieprz
  • Mielony kminek
  • Majeranek
  • Przyprawy do gry
  • 3 łyżki oleju stołowego
  • 50 ml białego alkoholu

Zbliżać się:

Przygotowanie mięsa:
Dzień przed gotowaniem obierz mięso i pokrój w kostkę. Wołowinę i wieprzowinę doprawiamy marynatą z oliwy, mielonego czarnego pieprzu, kminku i rozgniecionego czosnku. Nie dodajemy jeszcze soli, aby mięso nie wyschło.

Cebula:
Drobno posiekaj cebulę i zacznij ją dusić na smalcu. Ogień w kociołku musimy utrzymywać tylko na umiarkowanym ogniu, aby cebula się nie przypaliła, w przeciwnym razie gulasz mógłby nabrać słodkiego smaku.

Dodawanie mięsa:
Gdy cebula stanie się przezroczysta, dodaj wołowinę i poczekaj, aż się lekko zrumieni. Następnie dodajemy mieloną czerwoną paprykę, kminek, mielony czarny pieprz, sól, dziczyznę i odrobinę białego alkoholu, co zapewni mięsu kruchość i miękkość. Mięso dusimy i w razie potrzeby dodajemy odrobinę sosu.

Ziemniaki:
Podczas duszenia wołowiny pokrój jeden lub dwa ziemniaki na mniejsze kawałki i dodaj do garnka. Dusić wołowinę przez około godzinę, aż będzie prawie miękka, następnie dodać wieprzowinę. Kontynuujemy duszenie, aż wieprzowina będzie również miękka.

Ukończenie:
Gdy wieprzowina będzie półmiękka, dodać pozostałe ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie, następnie dodaj lecho. Kontynuujemy gotowanie, aż pierwsze ziemniaki zaczną się gotować i zagęścić gulasz.

Przyprawa:
W międzyczasie posiekaj czosnek. Nie wyciskamy go, żeby nie stracił smaku. Gdy wszystko będzie miękkie dodać czosnek i majeranek. Nie gotujemy już gulaszu, pozwalamy jedynie namoczyć czosnek i majeranek.

Przygotowany w ten sposób gulasz gotowany jest pełen smaków i aromatów, które doskonale się ze sobą łączą i tworzą niepowtarzalne doznania dla Twoich kubków smakowych. Życzymy dobrego apetytu! Gotując taki gulasz garnkowy, można skorzystać z zestawu Party, który prezentujemy poniżej.

Zestaw imprezowy do doskonałego gulaszu

Dzięki zestawowi kociołków PartySet o pojemności 22 litrów możesz ugotować pyszny gulasz, kapustę kiszoną, perkelti i inne tradycyjne potrawy, takie jak puree, dżemy lub zrobić krakersy. Wykonany jest z wysokiej jakości blachy pokrytej powłoką żaroodporną. W pakiecie znajdziesz kompletny zestaw bez konieczności zakupu dodatkowych akcesoriów.

Zestaw zawiera:

  • 1 żelazna umywalka Party (średnica 42 cm, wysokość 56 cm) z powłoką odporną na ciepło
  • Pojemnik na popiół żelazny
  • 1 szt. dwuczęściowy żelazny komin o średnicy 10 cm
  • Żelazny dach
  • Żelazne kolano
  • 1 czajnik ze stali nierdzewnej 22 litry
  • 1 pokrywa ze stali nierdzewnej
  • 1 chochla ze stali nierdzewnej
    1 drewniany szpikulec (51 cm)

Ważne uwagi: Zarówno umywalka, jak i akcesoria nagrzewają się podczas użytkowania, dlatego zawsze używaj rękawicy kuchennej! Trzymać z dala od dzieci! Upewnij się, że umywalka stoi na twardym i równym podłożu! Nie używać w zamkniętej przestrzeni! Nie pozostawiać bez nadzoru podczas użytkowania!

Dzięki temu zestawowi przygotujesz idealny gulasz, który pokocha cała rodzina. Życzymy wielu kulinarnych sukcesów!